Fii responsabil când împrumuți!

Creditele rapide sunt o modalitate costisitoare de a împrumuta bani. Imprumuturile rapide au de regulă o rată a dobânzii de circa 1% / zi, mult peste rata dobânzii creditelor de consum sau a cardurilor de credit.

Înainte de a accesa un împrumut rapid, uită-te la toate celelalte optiuni. Împrumuta bani de la un prieten sau o rudă, încearcă sa accesezi un credit bancar sau un program de tip CAR, aplică pentru un card de credit. Ții minte că ai plătit în trecut rate cu întârziere și crezi că nu poți accesa un alt împrumut bancar – verifică-ți situația la Biroul de Credit, gratuit – poate nu este așa cum crezi.

Niciodată nu lua un împrumut rapid decât dacă ești 100% sigur că îl poți rambursa la timp și în întregime – în caz contrar, costurile îți pot scăpa de sub control. IFN-urile percep dobânzi penalizatoare foarte mari pentru nerambursarea la timp a împrumuturilor fără a anunța din timp acest lucru.

Verifică instituția financiară nebancară înainte de a decide să lucrezi cu ei. Înțelege totul despre practicile companiei, comisioane și rată a dobânzii și, înainte de a semna contractul de împrumut, asigură-te că ai luat decizia corectă. Îți dorești să lucrezi cu o companie cu istoric și o bună reputație.

Dacă ai luat un împrumut rapid și realizezi că nu îl poți achita la timp, cel mai rău lucru pe care îl poți face este intri în panică sau să ignori problema. Ia legătura cât mai repede cu instituția financiară nebancară pentru a vedea ce soluții există. Nu aștepta până în data scadenței să faci asta, fă-o macar cu o zi înainte, dacă nu mai repede. Nu uita că în cazul în care întârzii mult rambursarea creditului si a dobânzii și IFN-urile te pot raporta către Biroul de Credit.

În cazul în care experiența cu creditorul nu este așa cum te aștepți și te simți nedreptățit, nu uita că te poți adresa Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului. Fii atent la clauzele abuzive din contract și la informațiile pe care IFN-ul trebuie să le pună la dispoziție.